Background Image
Preload image
Kord Tuzemský rum

Kord Tuzemský

Czechia | Gold | 40% ABV

4.0/10
7 ratings
Flawed with a glimmer of hope
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
1
1
1
1

Rate Kord Tuzemský

Tap to Rate

Advert Image

Advertisement | Go Premium to remove

Review Images

User review image

7 Kord Tuzemský Ratings

Sort by: Popularity | Newest | Oldest | Rating

Duckstab 🇨🇿 | 83 ratings
Posted over 6 years ago

Jednak nechápu, co to tu dělá - žádný "tuzemský rum" nikdy nebyl rum - a navzdory mínění euronácků to ani nikdy nepředstíral; všichni tu vždycky dobře věděli, co je to za břečku, jen většinou neznali nic lepšího, než hnusný nejlevnější Havana Club, který se sem tehdy mimo Tuzex jediný vozil (stál v Domě potravin přes tři stovky - tedy dnešních tři až pět tisíc - takže ho skoro nikdo nekupoval).
Za druhé jako autentický pamětník (poprvé jsem se tuzemským rumem opil v roce 1976) garantuji, že rozdíly mezi produkty jednotlivých lihovarů (narozdíl třeba od pivovarů) tenkrát byly minimální, spíš závislé náhodně od várky než od určitého labelu. Včetně Kordu, kterého jsem během těch let vypil minimálně pět láhví - dobře si tu ošklivou rudou etiketu pamatuju. Ale neznal jsem nikoho, kdo by ho (nebo jinou značku) nějak preferoval - co v konzumu měli, to se koupilo, jelikož to všechno bylo prašť jak uhoď.
"Recenze" na tzv. "Kord Rum tuzemský 1984" je tedy "recenzí" na všechny tehdejší "tuzemské rumy" obecně. Ty samozřejmě vskutku byly šmahem podstatně lepší než dnešní "tuzemáky" (státní normy byly sice rigidní, ale aspoň se vcelku dodržovaly), ale pořád to byla táž mizerná nejlevnější dělnická kořalka - řepný líh s trochou cukru a tresti.

Martin 🇸🇰 | 17 ratings
Posted 1 year ago

It's only for baking not fot drinking. It's flavoured alcohol.

nichaos 🇬🇷 | 81 ratings
Posted almost 4 years ago

Μου το έφεραν δώρο φίλοι που πήγαν διακοπές στη Σλοβακία. Τοπικό ρούμι λέει. Μόλις το είδαν με σκέφτηκαν και το πηραν.. Τίποτα το ιδιαίτερο πέραν από το ότι είναι σπάνιο και δύσκολο να το γευτείς. Συναισθηματική αξία, ανεκτίμητη. Ποιοτικά απλά άλλο ένα ρούμι που δοκιμάσαμε.... Ναθινγκ

Marco 🇳🇱 | 6 ratings
Posted over 5 years ago

Found it on holiday. It's so cheap that you can bath in it!

Kamamura 🇨🇿 | 37 ratings
Posted over 6 years ago

Similar to other Czech liquor named "Tuzemsky" or "Tuzemak" (meaning "domestic" in Czech), this liquor is does not qualify as a rum, because it's a mixture of neutral spirit with artificial flavorings, sugar and caramel. To my knowledge, barrel aging of these beverages in wooden barrels is a rare exception rather than a rule. Usually, what you get is raw ethanol burn, sugar sweetness, one-dimensional caramel and vanilla aroma and flavor, often with a nasty after-taste. I don't know why the original reviewer compare this product with Barcelo Imperial (which itself is a rather weak, sweetened and mediocre rum), however drinking Tuzemak is seldom an experience to write home about.

Jason 🇺🇸 | 60 ratings
Posted almost 7 years ago

When researching food and drink for a trip to Prague I was excited to learn they had a local rum. I then found out it wasn't exactly rum since it's not made from sugar cane. I also read a few comments that it was better used in grog and not drank straight. However, having now tried it, I beg to differ. Actually has a nice complexity of flavor that was noticeably different than other drinks I've tried. Was also very pleasant to sip. Doubt I'll find this one much stateside, but if I did, I wouldn't hesitate to drink it again.

HunterRomario 🇨🇿 | 380 ratings
Posted 7 years ago

Díky kamarádovi jsem měl možnost ochutnat Tuzemský rum vyrobený dle etikety v srpnu 1984 pod značkou Kord, Východočeské konzervárny a lihovary, k.p., Nové Město nad Metují, závod Pardubice. Obsah alkoholu 40%, maloobchodní cena tehdy 50,- korun československých. Lahev nalezena uzavřená v bytě nějaké staré paní při stěhování. Ochutnán nejprve naslepo, poté v přímém srovnání s Barcelo Imperial. Degustační poznámky a body jsou z prvního kola, kdy jsem absolutně neměl tušení, co mám ve sklence nalito.
Alkohol: 40 %
Původ: Československo
Aroma: Výrazná kůže, karamel, medově nasládlá, pralinky, káva. Připomíná mi Barcelo Imperial. Výtečné plné aroma. (88 b)
Chuť: Rumové pralinky, tenčí tělo, typicky "rumový rum", připomíná mi středoevropské rumy, ale je dál, je lepší, hutnější, výraznější. (84 b)
Body: 86
Shrnutí: Po ochutnávce v prvním kole a odtajnění, že se jedná o starý tuzemák, jsem nemohl uvěřit tomu, co jsem právě zažil.
Mísilo se ve mě překvapení, šok, ale i nadšení, že jsem mohl ochutnat takovou raritní lahev. Hlavou mi vířily myšlenky, jak to ti staří bardi dokázali namíchat, že je ten tuzemák tak skvělý? Mohlo se na lahvi podepsat v pozitivním smyslu stáří? To asi ne, kdyby nalili do lahve před třiceti lety patok, těžko se pak z něj ve skle stane skvostný "rum", (samozřejmě vím, že podle dnešní legislativy to rum ani není). Nedokážu si stále vysvětlit, jak to tehdy za minulého režimu dokázali namíchat, když se jedná o náhražku. Co použili za tresti, měli nějaké lepší, dali jich víc, než se běžně používá, jak je tohle vůbec možné? Otázky, které mi budou v hlavě šrotovat asi navždy :-) V druhém kole jsme se pustili do srovnání s Barcelo Imperial, když jsem ho při přivonění k němu přirovnával, naštěstí měl kamarád lahev doma. Barcelo má hlubší tóny, je ještě hutněji kožený, ale ten rozdíl je tak 2-3 body, to je neuvěřitelné a stylově mi přišly oba v aroma opravdu podobné. V chuti rozdíl taky zhruba sedí. Kord není v chuti tak hutný, ale je mu stále o pár bodů v patách...
Naprostá senzace pro mě, největší degustační překvapení, jaké jsem měl možnost zažít. Mám dojem, že faktorem překvapení tohle už nikdy nic nepřekoná.
Kamarádovi patří velké poděkování za možnost ochutnat a hlavně za to, že mi ho dal ve slepém testu a mohl jsem tak být nezatížen předsudky.




Brand Details

Name: Tuzemský
ABV: 40%
Type: Kord
Raw Material: Unknown
Process: Unknown
Distillation: Unknown
Women Led Rum: No